welke vragen zijn er bij de proefjes?

proefjes.nl/leerkracht – vragen

Doe een laagje olie in een glas. Wat denk je dat er gebeurt als je water en stroop toevoegt? Dit is één van de vragen van het proefje drie vloeistoffen.

Bij de proefjes worden vragen gesteld. Het verschilt per proefje welke vragen dat precies zijn, maar de drie meestgestelde vragen bij de proefjes op proefjes.nl zijn:

1. Wat denk je dat er gebeurt als...?
2. Wat gebeurde er?
3. Hoe denk je dat dit komt?

Door het stellen van vragen gaat het niet meer alleen om doen, maar ook om denken. Nadenken over waar je mee bezig bent, over hoe de wereld werkt. Deze vragen maken van een proefje een wetenschappelijk experiment in het klein.

De eerste vraag 'Wat denk je dat er gebeurt als...?' vraagt je een voorspelling te doen. Een voorspelling over wat er gaat gebeuren bij het proefje. Door het beantwoorden van deze vraag word je betrokken bij het proefje. Want je wilt vervolgens weten of je gelijk had, of je voorspelling uitkomt. Alle antwoorden op een vraag over wat je denkt zijn goed, als je erover nagedacht hebt en dit hebt opgeschreven. Dus ook als de voorspelling niet uitkomt, als er uiteindelijk iets anders gebeurt.

De tweede vraag luidt 'Wat gebeurde er?' en gaat over de uitkomst van het proefje. Wat het resultaat is van het uitvoeren van de stappen van het proefje. Bij deze vraag doe je verslag van je waarnemingen. Hierbij kun je vertellen over wat je hebt opgemerkt met je verschillende zintuigen, over wat je hebt gezien, gehoord, gevoeld, geroken en in sommige gevallen geproefd. Niet iedereen neemt hetzelfde waar, je kunt proberen te achterhalen waardoor er verschillen zijn, al lukt dat niet altijd.

De derde vraag 'Hoe denk je dat dit komt?' gaat over een verklaring van de uitkomt van het proefje. Je probeert een conclusie te trekken uit je waarneming. Er zijn bij de meeste proefjes wel wetenschappelijke theorieën over hoe het komt. Maar dit zijn niet de enige goede antwoorden op deze vraag, want de vraag gaat weer over nadenken. En dus zijn alle antwoorden goed die beschrijven hoe jij denkt dat het komt, ook als jouw antwoord niet overeenkomt met de wetenschappelijke theorie.

Jouw antwoord op de derde vraag is een mogelijke verklaring van je waarneming. Dit noem je een hypothese en deze roept meestal ook nieuwe vragen op. Deze vragen hebben veelal de vorm van "Gebeurt dit ook als...?" of "Klopt het nog steeds als ik...?". Veel van deze vragen kun je zelf onderzoeken, je kunt zelf een nieuw proefje bedenken dat antwoord geeft op deze nieuwe vraag. Bij dit proefje kun je heel goed weer de drie standaardvragen beantwoorden. En misschien roept je eigen proefje ook weer nieuwe vragen op!

Kun je een vraag niet in de klas beantwoorden, dan kun je het antwoord misschien op internet vinden. En heb je een vraag waar je helemaal niet uitkomt? Dan kun je hem natuurlijk altijd stellen aan proefjes.nl met ons contactformulier. Als wij het anwoord niet weten, dan proberen we het altijd na te vragen.