wat neem je waar bij een proefje?

proefjes.nl/leerkracht – waarneming

Eén van de vragen die bij veel proefjes staat is 'Wat is er gebeurd?'. Je wordt hier gevraagd te vertellen wat er gebeurde, wat je hebt waargenomen bij het proefje. Een waarneming beperkt zich niet tot wat je gezien hebt, want je kunt waarnemen met al je zintuigen. Je mag hier dus opschrijven wat je hebt gezien, gehoord, gevoeld, geroken en soms geproefd.

Belangrijk is dat je zorgvuldig waarneemt. Hiervoor moet je goed opletten bij een proefje, anders kan je gemakkelijk iets ontgaan. Soms moeten kinderen hieraan herinnerd worden en als hen wordt gevraagd om goed op te letten dan gaan ze vaak letterlijk met hun neus bovenop het proefje zitten, zodat ze niets missen.

Bij het antwoord op de vraag 'Wat is er gebeurd?' staan alleen de belangrijkste waarnemingen. Neem het proefje ei in de fles, hier staat bij het antwoord op deze vraag: "De brandende lucifers gaan uit en het ei glijdt langzaam in de fles."

Als je goed hebt opgelet bij het proefje, dan heb je waarschijnlijk nog meer waargenomen:
• dat het ei (soms) een beetje stuitert, nadat je het op de fles met brandende lucifers zet;
• dat de vlam van de lucifers langzaam kleiner wordt, voordat het vuur helemaal uitgaat;
• dat er een klein beetje rook van de lucifers komt, nadat het vuur is uitgegaan;
• dat er kleine waterdruppeltjes (condens) aan de binnenkant van de fles zijn ontstaan.

Het is goed om zoveel mogelijk relevante details op te schrijven. Een gedetailleerd verslag van wat er allemaal gebeurde kan je helpen controleren of je voorspelling bij de vraag 'Wat denk je dat er gebeurt als...' klopte. En het kan je helpen bij het beantwoorden van de vraag 'Hoe denk je dat dit komt?'.

Als kinderen verschillende resultaten hebben, dan kan een zorgvuldige waarneming je helpen te ontdekken wat er precies is gebeurd. Is er bijvoorbeeld iets misgegaan? Als de lucifers zijn uitgegaan, voordat je het ei op de fles had gezet, dan betekent het waarschijnlijk dat de lucifers niet goed brandden of dat je te lang getreuzeld hebt met het ei neer te zetten.

zie ook:
Welke vragen zijn er bij een proefje?