uitleg prik proeven

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren. Ook als er uiteindelijk iets anders is gebeurd.


op vraag 2
Tijdens het roeren ontstonden er heel veel luchtbelletjes. Er kwam een laagje schuim op de frisdrank en dit laagje werd langzaam kleiner.


op vraag 3
Het linker glas, waarin je niet geroerd hebt, prikt meer en smaakt zuurder dan het rechter glas. Het rechter glas, waarin je geroerd hebt, prikt bijna niet meer en smaakt zoeter dan het linker glas.


op vraag 4
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Prik bestaat uit kleine belletjes die in de frisdrank ontstaan. Er zit geen lucht in maar koolzuur. Eerst is het koolzuur opgelost. Door het roeren ontstaan er heel veel belletjes en ontsnapt het koolzuur uit de frisdrank. Koolzuur maakt de frisdrank een beetje zuur. Als de koolzuur is ontsnapt, dan smaakt de frisdrank vooral zoet.

 


antwoorden proefje prik proeven antwoorden proefje prik proeven

extra uitleg

De prik is koolzuurgas (CO2) dat onder druk wordt opgelost in frisdrank. Als je het blikje open maakt, dan verdwijnt de hoge druk en komt het koolzuurgas in kleine gasbelletjes vrij. Door met een lepel in de frisdrank te roeren komt het koolzuurgas sneller vrij en ontstaat er door alle belletje bij elkaar een beetje schuim.

Als de kleine gasbelletje in je mond en op je tong ontstaan, dan prikt dat een beetje. Het opgeloste koolzuurgas maakt de frisdrank een beetje zuurder van smaak. Als het koolzuurgas is ontsnapt en de prik eruit is, dan smaakt de frisdrank opeens een stuk minder zuur. Als je bijvoorbeeld cola gebruikt voor dit proefje, dan smaakt het na het roeren vooral zoet.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde, biologie

zintuigen, proeven, smaak, tong, faseovergang, koolzuur, CO2, jezelf