|
uitleg schudden voor gebruik
|
antwoorden
op vraag 1 Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.
op vraag 2 Na ongeveer twee minuten schudden krijg je stijve slagroom. Na ongeveer vier minuten schudden houd je dikke gelige boter en een dunne witte vloeistof over.
op vraag 3 Alle antwoorden zijn goed als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.
uitleg
In slagroom zit water en vet. Door het schudden gaat het vet langzaam samenklonteren. Eerst wordt het slagroom en daarna wordt het boter en botermelk.
|
|
extra uitleg
Een emulsie is een mengsel van twee vloeistoffen die niet goed in elkaar oplossen. Een emulgator is een stof die ervoor zorgt dat deze stoffen kunnen mengen en niet in gescheiden lagen op elkaar blijven drijven.
Slagroom is een emulsie en bestaat uit verschillende stoffen, waaronder water, vetten en eiwitten. Vetten lossen niet goed op in water. De eiwitten zijn de emulgator die ervoor zorgt dat de vetten toch oplossen.
Door het schudden gaan de vetten en eiwitten uit de vloeibare slagroom samenklonteren. Na ongeveer twee minuten hard schudden ontstaat er slagroom. Het schudden heeft hetzelfde resultaat als wanneer je de vloeibare slagroom zou kloppen.
Schud je nog langer door, dan klonteren de vetten en eiwitten nog meer samen. Na ongeveer vier minuten hard schuden hou je boter en botermelk over. De boter is de dikke lichtgele massa en de botermelk is de dunne witte vloeistof.
Als je niet zo hard schudt, dan gaat het samenklonteren minder snel dan de aangegeven tijden. Het proefje zal dan dus langer duren.
ga naar:
proefje
digiblad
print:
werkblad
werkblad met grote letters
antwoordblad
doe meer proefjes over:
scheikunde
overig, emulsie, colloïde, zuivel
|
|
© 2004–2025 proefjes.nl / auteurs
|
|