uitleg geraspte appel

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
De halve appel wordt een beetje bruin. De geraspte appel een stuk bruiner dan de halve appel.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


op vraag 4
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Bij het snijden en raspen wordt het vruchtvlees van de appel stuk gemaakt. Als er dan lucht bij komt, dan reageert het vruchtvlees met de lucht en kleurt de appel bruin.

Door het raspen gaat het vruchtvlees veel verder stuk dan door het snijden. Daardoor kan na het raspen de lucht veel makkelijker reageren met het vruchtvlees.

 


antwoorden proefje geraspte appel antwoorden proefje geraspte appel

extra uitleg

Een appel bestaat uit allemaal heel kleine cellen. In die cellen zitten verschillende stoffen zoals water en kleurstoffen. De kleurstoffen geven de appel zijn rode, groene of gele kleur.

In de cellen zit ook de stof polyfenol. Als de cellen van de appel kapot gaan, bijvoorbeeld door het snijden of het raspen, dan kan er lucht bij de stoffen in de cellen komen. Als de zuurstof uit de lucht in aanraking komt met polyfenol, dan reageren ze met elkaar. Deze reactie heet oxidatie. In de cellen van de appel zit ook het enzym polyfenoloxidase (PPO), dat is een stof die de oxidatie van polyfenol versnelt.

Als polyfenol met zuurstof heeft gereageerd dan ontstaat de kleurloze stof o-quinon. Deze stof reageert op zijn beurt weer met eiwitten en daardoor ontstaat de bruine kleur.

Wanneer een appel geraspt wordt, dan wordt de appel bruiner dan wanneer de appel alleen gesneden wordt. Dit komt doordat er bij raspen meer cellen kapot gemaakt worden en er daardoor meer zuurstof bij de stof polyfenol uit de cellen kan komen. En dus kan er meer zuurstof met het polyfenol reageren en bruine kleur veroorzaken.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

biologie, scheikunde

chemische reacties, redoxreactie, enzym, bouw, fruit

 

extra uitleg proefje geraspte appel extra uitleg proefje geraspte appel