uitleg gekookt of rauw?

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed. Het gaat er bij deze vraag om wat jij zelf van tevoren denkt.


op vraag 2
Als het goed is draait een van de twee eieren veel sneller en makkelijker rond dan het andere. Het andere ei draait een beetje langzaam. Het snelle ei is gekookt en en langzame ei is rauw.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


op vraag 4
Als het goed is stopt een van de eieren met draaien als je het los laat. Het andere ei gaat nog even door met draaien. Als het niet lukt kun je proberen de eieren iets langer aan te raken.


op vraag 5
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Als je een ei kookt dan zorg je ervoor dat de binnenkant van een ei hard wordt. De binnenkant zit daardoor vast in de schaal. Bij een rauw ei zit de binnenkant los en is vloeibaar. Als je het gekookte ei draait dan draaien de binnenkant en de schaal van het ei gelijktijdig. Als je een rauw ei draait dan draaien de zachte losse binnenkant en de schaal niet helemaal gelijk. Ze werken elkaar een beetje tegen, hierdoor wiebelt het ei een beetje en gaat het langzamer.

Het gekookte ei stopt met draaien omdat de binnenkant en de schaal aan elkaar vast zitten. Je stopt door het ei aan te tikken het hele ei. Bij een rauw ei zitten de schaal en de binnenkant niet aan elkaar vast. Je stopt door het aantikken wel de schaal met draaien, maar de binnenkant niet. De binnenkant gaat dus nog even door met draaien en neemt hierdoor weer de schaal mee. Het rauwe ei stopt met draaien dus niet en het gekookte ei wel.

 


antwoorden proefje gekookt of rauw?

extra uitleg

Eieren worden hard door koken. Eigenlijk is dit een scheikundig proces, door de hoge temperatuur verandert de structuur van de ei-moleculen, de inhoud van het ei wordt hard. Dit proces kun je niet omkeren, ook na het afkoelen blijft het ei hard.


ga naar:

proefje


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

natuurkunde, scheikunde

overig, Pasen