uitleg gekookt of rauw?

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
Eén ei draaide makkelijker en sneller rond. Eén ei draaide moeilijker en langzamer rond.


op vraag 3
Toen je op het ei tikte dat makkelijker en sneller ronddraaide, kwam het ei bijna direct stil te liggen. Toen je op het ei tikte dat moeilijker en langzamer ronddraaide, draaide of wiebelde het ei nog even verder.


op vraag 4
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Een hardgekookt ei is hard van binnen. Als je dat ronddraait, dan beweegt het hele ei in een keer. Een rauw ei is vloeibaar van binnen. Als je dat ronddraait, dan kan de vloeistof los van de schaal bewegen. De vaste inhoud van het hardgekookte ei komt makkelijker in beweging dan de losse inhoud van het rauwe ei. Daardoor draaide het hardgekookte ei makkelijker en sneller dan het rauwe ei. De vaste inhoud van het hardgekookte ei komt ook makkelijker tot stilstand dan de losse inhoud van het rauwe ei. Daardoor lag het hardgekookte ei direct stil toen je erop tikte en bewoog het rauwe ei nog even door.

 


antwoorden proefje gekookt of rauw? antwoorden proefje gekookt of rauw?

extra uitleg

Een kippenei bestaat uit een dooier en eiwit met daaromheen een harde schaal. De dooier en het eiwit van een rauw ei zijn grotendeels vloeibaar. Als je het rauwe ei voldoende verhit, dan wordt eerst het eiwit hard (zachtgekookt ei) en daarna ook de dooier (hardgekookt ei).

Bij een rauw ei kunnen de dooier en het eiwit los van de schaal bewegen. Bij een hardgekookt ei kunnen ze dat niet, want ze vormen één vast geheel. Als je een ei met je vingers laat ronddraaien, dan duw je tegen de schaal. Een hardgekookt ei, waarvan de inhoud aan de schaal vast zit, draait daardoor makkelijker en sneller dan het rauwe ei, waarvan de inhoud niet aan de schaal vast zit.

Bij het rauwe ei komen de dooier en het eiwit niet zomaar in beweging. Als je het ei laat ronddraaien, dan draaien ze niet direct mee met de schaal. Maar als ze eenmaal in beweging zijn gekomen, dan komen ze ook niet zomaar tot stilstand wanneer je op het ei tikt. Ze draaien nog door, waardoor het rauwe ei niet direct stil ligt, zoals het gekookte ei.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

natuurkunde, scheikunde

krachten, klassieke mechanica, traagheid, Pasen