uitleg windei

antwoorden


op vraag 1
Er ontstaan kleine belletjes op de schaal van het ei. De belletjes worden langzaam groter.


op vraag 2
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren. Ook als je voorspelling niet is uitgekomen.


op vraag 3
De harde schaal is verdwenen en alleen een zacht vlies om het ei is over. Als je in het ei knijpt, dan geeft het vlies een beetje mee. Er blijft een beetje bruin spul achter in de azijn en op het ei, maar dat spoel je er makkelijk van af.


op vraag 4
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


De schaal van een ei is gemaakt van kalk. De azijn die je erbij doet is een zuur. Een zuur kan kalk oplossen en hierbij ontstaan belletjes. De schaal bestaat niet alleen uit kalk, daarom blijft er een beetje bruin spul over op het ei en in de azijn.

 


antwoorden proefje windei antwoorden proefje windei

extra uitleg

Windeieren zijn eieren zonder harde schaal en worden soms gelegd door jonge kippen. De boer is daar niet zo blij mee, want hij kan ze dan niet meer verkopen. Hier komt de uitdrukking 'dat legt hem geen windeieren' vandaan.

De scheikundige naam voor de kalk van de eierschaal is calciumcarbonaat (CaCO3). Bij dit proefje reageert het azijnzuur met het calciumcarbonaat en dit is een zuur-basereactie. Bij deze reactie ontstaan nieuwe stoffen: koolzuurgas (CO2) en water (H2O). De kleine belletjes die op het ei ontstaan, bestaan uit koolzuurgas.

De harde kalkschaal zal dus verdwijnen en er blijft een zacht vlies om het ei over. Ook blijven er nog bruine stoffen achter op het ei, deze worden niet opgelost door de azijn. Als het ei met alleen het vlies eromheen in de azijn ligt, zal het een beetje water opnemen en dus een stukje groter worden.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde

chemische reacties, zuur-basereactie, koolzuur, Pasen, CO2

 

extra uitleg proefje windei extra uitleg proefje windei