uitleg maak zelf gel

antwoorden


op vraag 1
Dit antwoord is bij iedereen verschillend.


op vraag 2
Als het goed is heb je nu gel gemaakt. Het voelt als pudding.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je denkt dat je zou kunnen gebruiken.


uitleg


Een gel is eigenlijk vloeibaar, maar lijkt een vaste stof. De allerkleinste deeltjes in de gel heten moleculen. In gel zitten twee soorten moleculen: watermoleculen en gelatinemoleculen. watermoleculen zijn klein. De gelatinemoleculen zijn heel lang en hebben allemaal haakjes. Daardoor kunnen ze aan elkaar haken. Normaal zitten ze allemaal aan elkaar en is de gelatine hard, zoals de velletjes. Als je de gelatine mengt met warm water, dan zorgt het water ervoor dat de gelatinemoleculen beter langs elkaar kunnen bewegen. Toch kunnen de moleculen nog steeds niet zo heel goed langs elkaar bewegen. Daarom krijg je een gel die een beetje tussen een vloeistof en een vaste stof in zit.

Als de gel opdroogt op je haar gaat het water tussen de gelatinemoleculen uit. De gelatinemoleculen haken dan vast aan elkaar en aan je haar. De gelatine wordt dus weer hard. Het werkt dus net zo als gewone gel.

Gelatine wordt ook gebruikt in snoepjes zoals winegums en in pudding. Je kunt dus ook pudding als gel gebruiken! Als je je haar rechtop wil zetten kun je ook groene zeep gebruiken. Vet zoals wax zorgt ervoor dat je haar niet te veel gaat pluizen. Ook de lijm in het proefje maak zelf lijm is een soort gel. Maar pas op, je kunt de meeste lijm niet als gel gebruiken!

 


antwoorden proefje maak zelf gel antwoorden proefje maak zelf gel

extra uitleg

Gelatine wordt gemaakt door botten, kraakbeen en huid van dieren te koken. In botten en huid van mensen zit een stof die collageen heet en waar gelatine van wordt gemaakt.

Gelatine bestaat uit lange moleculen, met allemaal hoeken en haken. Gewoonlijk zitten die helemaal in elkaar gehaakt. Dan is gelatine een vaste stof. Als gelatine wordt opgelost in water ontstaat er een mengsel van de grote gelatinemoleculen en de kleine watermoleculen. In de scheikunde heet een mengsel van grote en kleine moleculen een colloïde. Eigenlijk is het dan een vloeistof, maar het gedraagt zich als een vaste stof. Als de gel opdroogt op je haar wordt het weer een vaste stof die flink aan je haar 'gehaakt' is.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde

overig, absorptie, colloïde, gel

 

extra uitleg proefje maak zelf gel