uitleg maak zelf lijm

antwoorden


op vraag 1
Het water en het aardappelzetmeel zijn vloeibaar. Ook ziet het water er een beetje wit uit omdat het aardappelzetmeel niet goed oplost.


op vraag 2
Het water en het aardappelzetmeel worden steeds dikker van structuur, het begint een beetje op een gel te lijken.


op vraag 3
Als het goed is blijven de stukjes papier na het drogen goed aan elkaar plakken.


op vraag 4
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je denkt.


uitleg


De kleinste deeltjes van aardappelzetmeel heten zetmeelmoleculen. Zetmeelmoleculen zijn hele lange moleculen die normaal gesproken opgerold zijn. Als je ze verwarmd rollen ze uit. Doordat alle moleculen nu zijn uitgerold kunnen de kleinste deeltjes van water, de watermoleculen, allemaal een plekje vinden op het zetmeel molecuul. Het vloeibare water wordt dus weggevangen. Samen zorgen de uitgerolde zetmeel moleculen en het water ervoor dat de lijm dik is.

De watermoleculen zorgden er eerst voor de zetmeelmoleculen een beetje konden bewegen en de lijm eruit zag als een gel. Door de lijm te drogen verdwijnen de watermoleculen en blijven alleen de uitgerolde zetmeelmoleculen over, de lijm wordt dus hard. De zetmeelmoleculen hebben allemaal haakjes, als het water ertussenuit gaat haken deze haakjes in elkaar en blijft het dus plakken.

Je kunt deze lijm ook als gel gebruiken, zoals je op het plaatje kunt zien blijft je haar mooi rechtop staan door de lijm. Als je je haar nat maakt gaat de zetmeellijm er weer uit. De watermoleculen zorgen er weer voor dat de uitgerolde zetmeelmoleculen weer kunnen bewegen en de lijm lost dus op.

 


antwoorden proefje maak zelf lijm

extra uitleg

De zetmeelmoleculen en het water vormen samen een vloeistof, maar gedragen zich als een vaste stof, dit wordt een colloid genoemd. De lijm plakt heel goed, zolang je er maar voor zorgt dat de lijm droog blijft en de zetmeel moleculen niet opnieuw kunnen oplossen. Behangplaksel wordt ook van zetmeel gemaakt, daarom kun je behang er goed afhalen met stoom.

Zetmeel is een koolhydraat. Dat betekent dat het een waardevolle voedingsstof is voor je lichaam. Zetmeelmoleculen zijn eigenlijk een heleboel aan elkaar geklikte suikermoleculen. In je mond worden de lange ketens zetmeel door je speeksel weer in kleine glucose moleculen geknipt. Spuug maar een beetje speeksel in je lijm, je zult zien dat het weer vloeibaar wordt.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde

overig, gel, colloïde

 

extra uitleg proefje maak zelf lijm