uitleg melkkunst

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed. Het gaat er bij deze vraag om wat jij zelf van tevoren denkt.


op vraag 2
De melk verandert in een soort water met witte klonten.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Melk bestaat uit water en eiwitten (en nog een heleboel andere stoffen zoals vet en vitamines). Eiwitten zijn deeltjes die heel belangrijk zijn voor alles wat leeft. Ook mensen bestaan voor een groot deel uit eiwitten. Normaal gesproken zijn de eiwitten in melk opgelost in water. Als je het water zuur maakt, kunnen de eiwitten niet meer opgelost zijn in water. De eiwitten gaan klonten vormen. Je haalt de eiwitten dus los van het water.

 


antwoorden proefje melkkunst antwoorden proefje melkkunst

extra uitleg

Melk bestaat onder andere uit water en een eiwit dat caseïne heet. Alle eiwitten kunnen alleen opgelost zijn in water bij bepaalde zuurgraden. Het punt waar ze het minst goed oplossen heet het iso-elektrische punt. Normaal gesproken is melk bijna pH-neutraal en lost de caseïne goed op in water. Als je de melk zuurder maakt door er azijn aan toe te voegen, kan de caseïne niet opgelost blijven. De melk gaat schiften in water en losse caseïne. Als je de caseïne laat opdrogen wordt het heel hard. Daarom kun je er leuk beeldjes mee maken.

Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet. Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.

Tip: je kan ook je eigen beeldje kleien van de witte klonten in plaats van de klonten in een vormpje doen. Je moet het beeldje wel goed aandrukken.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde

chemische reacties, zuur-basereactie, eiwit, zuivel