uitleg verdwenen suiker

antwoorden


op vraag 1
Als je hebt opgeschreven wat je dacht dan is het goed.


op vraag 2
Als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren dan is het goed.


op vraag 3
Je ziet in het glas suikerkristallen aan het garen en aan het wateroppervlak.


op vraag 4
Alle antwoorden zijn goed, als je erover hebt nagedacht en dit hebt opgeschreven.


uitleg


Het water is afgekoeld en langzaam zijn er kristallen gegroeid. In koud water kan minder suiker opgelost zijn dan in heet water. Daarom kon niet alle suiker opgelost blijven en zijn er suikerkristallen ontstaan. De kristallen zijn gegroeid op het draadje en aan het wateropperlak, omdat ze daaraan het beste blijven zitten.

 


antwoorden proefje verdwenen suiker antwoorden proefje verdwenen suiker

extra uitleg

Suikerwater is bij een lagere temperatuur sneller verzadigd dan bij een hogere temperatuur. De verzadigingsgraad van kokend suikerwater is bijna twee keer zo groot als van suikerwater op kamertemperatuur. Als je veel suiker in kokend water oplost en het vervolgens laat afkoelen, dan zal een gedeelte van de suiker gaan kristalliseren. De kristallen ontstaan meestal op het garen en aan het oppervlak, omdat ze daar meer houvast hebben dan midden op het glas.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde, natuurkunde

overig, oplossing, faseovergang, kristallisatie, kristal