uitleg mentos in de cola

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
De mentos vallen in de fles cola. Er ontstaat heel veel schuim in de fles en de meeste cola spuit in een straal omhoog uit de fles.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


In cola zit prik opgelost. Als je een fles cola opendraait, dan kan de prik langzaam als een gas ontsnappen. Als je een mentos in de cola gooit, dan ontsnapt er veel prik tegelijk. De reactie tussen cola light en vijf mentos is zo heftig dat de meeste cola uit de fles omhoog spuit. De cola wordt door de prik uit de fles geduwd.

 


antwoorden proefje mentos in de cola

extra uitleg

In cola zit het gas koolzuur (CO2) opgelost, wat zorgt voor de prik. Een fles cola wordt onder druk gevuld, waardoor er veel koolzuur in de cola kan worden opgelost. Als je de fles opendraait, dan verdwijnt de druk en kan er minder koolzuur in de cola worden opgelost (wet van Henry, principe van Le Châtelier). Het koolzuurgas zal langzaam uit de cola ontsnappen als kleine gasbelletjes.

Wanneer je een mentos in een fles cola gooit, dan versnelt die het ontsnappen van het koolzuur. Met het blote oog lijkt een mentos heel glad, maar onder een microscoop ziet hij er behoorlijk onregelmatig uit. Een onregelmatig oppervlak is groter dan een glad oppervlak, waardoor er op een mentos veel oppervlak is waarop gasbelletjes kunnen ontstaan. En de ingrediënten van de mentos en cola light versnellen het ontstaan van gasbelletjes nog meer.

Bij de vorming van koolzuurgas neemt het totale volume toe. Het gas past niet meer samen met de vloeistof in de fles en kan maar door één opening naar buiten. Bij vijf mentos in een fles cola ontstaan er zoveel gasbelletjes dat er een heleboel cola meegeduwd wordt. Als gevolg spuit de cola tot meer dan een meter hoog uit de fles.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde

overig, faseovergang, verdamping, koolzuur, CO2, schuim, snoep

 

extra uitleg proefje mentos in de cola