uitleg dorstige bloem

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
De tulp heeft twee verschillende kleuren gekregen. Je ziet gekleurde strepen op de bloemblaadjes. Soms zijn de bladeren van de tulp ook een beetje gekleurd.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


De tulp drinkt het gekleurde water. Dit water gaat door verschillende kanalen omhoog naar de bloem. De kanalen uit de linkerkant van de stengel, gaan naar de linkerkant van de bloem. En de kanalen uit de rechterkant van de stengel, gaan naar de rechterkant van de bloem. Als het water in de bloem verdampt, dan blijft de kleurstof achter en wordt de bloem gekleurd.

 


antwoorden proefje dorstige bloem

extra uitleg

De twee foto's hiernaast zijn gemaakt na een dag wachten.

Tulpen hebben water nodig omdat ze zweten. Ze zweten niet omdat ze het warm hebben, maar omdat ze op die manier voedingsstoffen naar de bladeren en bloemen brengen. Door het zweten trekken ze het water met voedingsstoffen omhoog.

In de bladeren en bloemen van de tulp zit water. Water bestaat uit kleine deeltjes die moleculen heten. De watermoleculen worden in de bladeren en bloemen naar buiten getrokken door de aantrekkingskracht tussen de moleculen (oppervlaktespanning). Als het water buiten is, dan kan het verdampen in de lucht.

Toch drogen de bladeren en bloemen niet zomaar uit. Dat komt omdat ze ook weer water drinken. Een tulp drinkt water via de kanalen in zijn stengel (xyleem). Doordat er water naar buiten gaat en verdampt, wordt er ook water omhoog gezogen. Dit zuigen gaat makkelijk omdat de kanalen smal zijn.

De voedselkleurstof wordt met het water mee omhoog gezogen. En als het water in de bloem verdampt, dan blijft de voedselkleurstof achter, omdat deze niet kan verdampen. Bij dit proefje kun je zien uit welk glas het water naar de bloem is gebracht. Als de bloemblaadjes twee kleuren hebben, dan komt het water dus uit twee glazen.


ga naar:

proefje


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

biologie

overig, planten, oppervlaktespanning, verdamping, voeding, bouw, kleur

 

extra uitleg proefje dorstige bloem extra uitleg proefje dorstige bloem