uitleg stralend water

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren. Ook als er uiteindelijk iets anders is gebeurd.


op vraag 2
Het water stroomt in een boogje uit de fles. Er schijnt licht uit de zaklamp rechtdoor. Ook schijnt er licht uit de waterstraal, op de plek waar het water op de wastafel komt.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Het licht van de zaklamp schijnt in de straal water. Een deel van het licht gaat er doorheen. En een ander deel blijft in de straal, omdat het telkens tegen de buitenkant van het water botst. De buitenkant is dan een spiegel. Uiteindelijk komen het water en het licht allebei tegen de wastafel. Daarom zie je een lichte vlek waar het water de wastafel raakt.

 


antwoorden proefje stralend water antwoorden proefje stralend water

extra uitleg

Lichtstralen gaan altijd in een rechte lijn. Maar er kan een hoek in die rechte lijn komen. Bijvoorbeeld als de lichtstralen tegen een spiegel aankomen. Licht wordt weerkaatst door een spiegel, waardoor de lichtstralen in een knik verder gaan.

De zaklamp schijnt in de straal water. Het water laat een deel van het licht door. Dit komt doordat water doorzichtig is als lichtstralen bijna recht op het wateroppervlak komen.

Het water weerkaatst ook een deel van het licht. Dit komt doordat water een spiegel is als lichtstralen bijna plat op het wateroppervlak komen. Als het licht eenmaal in de waterstraal zit, dan wordt het telkens door de buitenkant van de straal weerkaatst. Dit heet totale interne reflectie.

Eenmaal in de waterstraal, blijft het licht gevangen, totdat het water tegen de wastafel botst. Het licht botst dan ook tegen de wastafel. Dit is de lichtvlek die je ziet op de plek waar het water op de wastafel komt.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

natuurkunde

licht, optica, reflectie, water