uitleg olie en azijn

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
De olie en azijn mengen niet, maar vormen twee lagen. Als je roert dan ontstaan er kleine bolletjes olie in de azijn. Als je stopt met roeren dan gaan de bolletjes naar boven en vormen weer een laag olie.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 4
Als je roert dan ontstaan er weer kleine bolletjes. Als je stopt met roeren dan blijven de bolletjes door de vloeistof heen zitten. De vloeistof is niet meer doorzichtig.


op vraag 5
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Olie en azijn mengen niet goed. Als je ze bij elkaar doet, dan vormen ze twee lagen bovenop elkaar. Je kunt ze door elkaar roeren, maar als je stopt met roeren, dan krijg je toch weer twee lagen. Als je er mosterd doorheen roert, dan kun je olie en azijn iets beter mengen. De mosterd zorgt ervoor dat de kleine bolletjes olie verspreid blijven door de azijn als je stopt met roeren.

 


antwoorden proefje olie en azijn antwoorden proefje olie en azijn

extra uitleg

Azijn bestaat voor een groot deel uit water. Olie en azijn mengen niet, omdat de olie en het water elkaar afstoten en twee lagen vormen. Een liter olie is lichter dan een liter azijn. Daarom vormt de olie een laag bovenop de azijn en niet andersom.

Als je roert dan ontstaan er kleine bolletjes olie. Deze kun je door de azijn roeren, maar de bolletjes mengen niet met de azijn. Als je stopt met roeren, dan gaan de bolletjes drijven en vormen boven in het glas weer een laag olie.

De mosterd zorgt ervoor dat olie en azijn iets beter kunnen mengen. Als je de mosterd erdoor roert, dan blijven de kleine bolletjes olie verspreid door de azijn. De hoeveelheid mosterd bepaalt hoe goed en hoe lang de stoffen zo gemengd blijven.

Een mengsel van een vloeistof met daarin bolletjes van een andere vloeistof heet een emulsie. Een stof die ervoor kan zorgen dat er een emulsie ontstaat is een emulgator. Bij dit proefje is mosterd de emulgator.


ga naar:

proefje


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde, natuurkunde

overig, emulsie, emulgator, hydrofiel en hydrofoob, drijven en zinken

 

extra uitleg proefje olie en azijn extra uitleg proefje olie en azijn