uitleg geld in de spiegel

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
Je ziet meerdere spiegelbeelden van de munt. Waarschijnlijk zie je drie spiegelbeelden van de munt, maar het kunnen er ook twee of vier zijn.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 4
Als je de spiegels naar elkaar toe beweegt, dan komen er steeds meer spiegelbeelden van de munt bij. Als allebei de spiegels de munt aanraken, dan zie je een gesloten cirkel van munten.


op vraag 5
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


In beide spiegels kun je een spiegelbeeld van de munt zien. De spiegels weerkaatsen namelijk het licht dat van de munt af komt. Als je de spiegels naar elkaar toe beweegt, dan kun je meer spiegelbeelden zien. Dit zijn spiegelbeelden van spiegelbeelden. De spiegels weerkaatsen dan niet alleen het licht dat van de munt af komt, maar ook het licht dat wordt weerkaatst door de andere spiegel.

 


antwoorden proefje geld in de spiegel antwoorden proefje geld in de spiegel

extra uitleg

Om een voorwerp te zien, moet er licht van het voorwerp in je oog komen. Een spiegel kan licht weerkaatsen. Om een spiegelbeeld van een voorwerp te zien, moet er licht van het voorwerp eerst via de spiegel weerkaatsen en dan in je oog komen.

Als je twee spiegels gebruikt dan kun je in beide spiegels een (gewoon) spiegelbeeld van hetzelfde voorwerp zien. Zet je de spiegels in een rechte hoek (90 graden), dan kun je in beide spiegels samen een derde spiegelbeeld zien. Dit bestaat uit twee halve spiegelbeelden van de gewone spiegelbeelden. De spiegels weerkaatsen niet alleen het licht van de munt, maar ook het licht dat wordt weerkaatst door de andere spiegel.

Als de spiegels verder uit elkaar staan (hoek groter dan 90 graden), dan kun je maar twee spiegelbeelden zien. Als de spiegels verder naar elkaar toe staan (hoek kleiner dan 90 graden), dan kun je meer spiegelbeelden zien. Dit zijn twee gewone spiegelbeelden en verder spiegelbeelden van spiegelbeelden. Hoe verder je de spiegels naar elkaar toe beweegt, hoe vaker het licht kan worden weerkaatst en hoe meer spiegelbeelden van spiegelbeelden je kunt zien.

Bij het naar elkaar toe bewegen van de spiegels zit er steeds minder ruimte tussen de spiegels en de munt. Als er geen ruimte meer is tussen de spiegels en de munt, dan zie je ook geen ruimte tussen de munt en de spiegelbeelden van de munt. Daardoor zie je een gesloten cirkel van munten.


ga naar:

proefje


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

natuurkunde

licht, optica, reflectie

 

extra uitleg proefje geld in de spiegel extra uitleg proefje geld in de spiegel