uitleg skittles in het water

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
Er ontstaan strepen met de kleuren van de skittles. De strepen beginnen bij de skittles aan de rand en worden steeds langer tot aan het midden van het bord. Na een tijdje zijn de strepen verdwenen en alle kleuren gemengd.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Als je het water bij de skittles schenkt, dan lossen ze langzaam op. De kleurstoffen uit de skittles gaan het makkelijkst naar het lege water, maar mengen ook met elkaar. Daarom krijg je eerst strepen in verschillende kleuren en daarna overal een roodbruine kleur.

 


antwoorden proefje skittles in het water antwoorden proefje skittles in het water

extra uitleg

In skittles zitten verschillende stoffen zoals suiker, smaakstoffen en kleurstoffen. Als skittles in water liggen, dan lossen ze langzaam op. De buitenlaag, waarin de felste kleurstoffen zitten, lost als eerste op.

Wanneer een kleurstof oplost, dan verspreidt deze zich langzaam door het water. De kleurstof kan het makkelijkst bewegen naar plekken waar nog geen andere kleurstoffen zitten. Daarom ontstaan er aan het begin duidelijke strepen.

Als er overal kleurstoffen zitten, dan mengen de kleuren langzaam met elkaar. Zo verdwijnen de strepen en krijgt het water langzaam overal dezelfde mengkleur. De precieze kleur hangt af van de skittles die je hebt gebruikt, maar het is waarschijnlijk een beetje roodbruin.

Je kunt voor dit proefje ook m&m's gebruiken, maar dan krijg je minder fel gekleurde strepen.


ga naar:

proefje


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde

licht, kleur, water, oplossing, snoep

 

extra uitleg proefje skittles in het water extra uitleg proefje skittles in het water