uitleg gekleurde woorden

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
De kleuren van de letters in de eerste lijst zijn makkelijker te noemen dan de kleuren van de letters in de tweede lijst.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt.


uitleg


Het is makkelijker om de kleur van de letters te noemen als ze de naam van dezelfde kleur spellen, omdat je dan niet hoeft te kiezen. Het is moeilijker als ze de naam van een andere kleur spellen, omdat je hersenen meer moeite moeten doen om de goede kleur te kiezen.

 


antwoorden proefje gekleurde woorden antwoorden proefje gekleurde woorden

extra uitleg

Als letters met een bepaalde kleur viltstift geschreven zijn, dan is makkelijk om de kleur van die letters te herkennen. Als het woord "groen" is geschreven met een groene viltstift, dan is het niet moeilijk om de kleur van de letters te noemen. Dat geldt voor elke kleurnaam die met dezelfde kleur viltstift is geschreven.

Als het woord "rood" is geschreven met een blauwe viltstift, dan is het moeilijker om de kleur van de letters te noemen. Dat geldt voor elke kleurnaam die met een andere kleur viltstift is geschreven. Je ziet namelijk niet alleen de letterkleur, maar je leest ook de kleurnaam. Je moet kiezen welke van de twee kleuren je noemt en daarvoor moeten je hersenen meer moeite doen dan wanneer het woord en de letterkleur gelijk zijn.

Dat gekleurde letters die de naam van een andere kleur spellen moeilijker zijn te noemen is het stroopeffect. Dit effect is vernoemd naar de psycholoog John Ridley Stroop.


ga naar:

proefje


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

biologie, cognitie

licht, kleur, zintuigen, oog, zien, jezelf, hersenen, stroopeffect