uitleg jaknikker

antwoorden


op vraag 1
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren.


op vraag 2
Het is makkelijk om tijdens het jaschudden naar een punt te kijken. Het is moeilijker om je ogen mee te bewegen met het schudden.


op vraag 3
Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat er het komt.


uitleg


Als je je hoofd schudt, dan draaien je ogen tegen het schudden in. Hierdoor beweegt het beeld dat je ziet niet mee met je hoofd maar staat het stil. Deze beweging van je ogen is een reflex en gaat automatisch. Als je bewust je ogen niet tegen het schudden in draait, dan kun je het beeld laten meebewegen.

 


antwoorden proefje jaknikker

extra uitleg

Je kunt je hoofd bewust bewegen met de spieren in je nek. Als je 'ja' schudt met je hoofd, dan gaat je hoofd op en neer. Je kunt je ogen bewust bewegen met de spieren in je ogen. Als je ergens naar wil kijken, dan kun je je ogen in die richting draaien.

Sommige bewegingen zijn onbewust en automatisch zoals reflexen. Als je je hoofd schudt, dan draaien je ogen automatisch tegen de richting van het schudden in. Dit is de vestibulo-oculaire reflex waardoor het beeld dat je ziet stilstaat en scherp is.

Deze reflex werkt niet alleen bij ja-schudden, maar bijvoorbeeld ook bij nee-schudden of tijdens het lopen. Je kunt de reflex tegenwerken door je ogen bewust niet tegen de beweegrichting in te draaien. Hierdoor beweegt het beeld dat je ziet mee, waardoor het niet meer scherp is.


ga naar:

proefje

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

biologie

zintuigen, oog, zenuwstelsel, reflexen, vestibulo-oculaire reflex